06-27041069 info@spiegeltaal.nl

Reflexintegratie

Waar reageer jij op?

Wat is een reflex?

Reflexen zijn bewegingen of emoties die automatisch en ongecontroleerd volgen op een prikkel van buitenaf. Deze zgn. primaire reflexen ontwikkelen zich al vroeg in de zwangerschap en na de geboorte worden deze verder ontwikkeld. We hebben ze allemaal; het zijn overlevingsreflexen. Ze hebben tot doel om ons in balans te houden en er zo voor te zorgen dat we ons op een gezonde manier kunnen ontwikkelen.

Reflexen kunnen verstoord raken door een verstoorde (emotionele) groei, onaangename ervaringen (trauma) of (fysieke) ongelukken. Ze raken dan ‘actief’.

Door  actieve reflexen te integreren ontstaat uiteindelijk steeds meer controle over bewegingen, balanceren, spanning en ontspanning van de spieren en het lichaam.

Gevolgen van ‘nog actieve’ reflexen

Als primaire reflexen nog actief zijn (of opnieuw actief zijn geworden) schiet het lichaam in de ‘vecht-vlucht-bevriezen’ stand. We reageren dan vanuit stress en overleving.
Hierdoor kan iemand enorm uit balans raken. De niet-geïntegreerde reflexen zullen zich altijd opdringen en verstoren zo het normale functioneren. De fysieke en/of emtionele reacties zijn dan te groot of juist te klein of zijn er helemaal niet. Dit kan zich verder uiten in leerproblemen, concentratieproblemen, sociaal-emotionele problemen en het kan invloed hebben op de motorische ontwikkeling.

Werkwijze: hoe worden reflexen geïntegreerd?

Door stimulatie én integreren van reflexpatronen, wordt het zelfregulerend vermogen van het lichaam gestimuleerd. De behandeling vindt deels plaats op een behandeltafel, waarbij nog actieve reflexen door middel van (bewegings)oefeningen worden geïntegreerd. Dit kan op een passieve manier op een behandeltafel, maar ook op een actieve manier, door bijvoorbeeld het gebruik van balletjes, stokken of beweging in de ruimte.

 

      Een zachte aanraking, brengt ons thuis in ons lijf.

Bekijk dit filmpje, met uitleg over reflexen en verduidelijking over hoe wordt gewerkt met de MNRI-methode.

PTSD: traumaverwerking d.m.v. reflexintegratie

Een MNRI® PTSD Recovery behandeling zorgt o.a. voor een vermindering aan stresshormonen en laat jou je innerlijke kracht en gevoel van veiligheid weer terugvinden en ervaren. Dit gebeurt door gebruik te maken van:

–        Bewegingen,
–        Aanrakingen met zachte én diepe druk,
–        Positief benadrukken van de gebruikte overlevingsstrategieën,
–        Focussen op het HIER & NU

Doordat ons brein geen onterechte gevaarsignalen meer krijgt, ontstaat er rust in lichaam en geest, verdwijnen de overlevingsstrategieën en ontstaat er weer ruimte voor leven in plaats van óverleven.

Alle informatie over Masgutova Neurosensomotorische Reflex IntegratieSM (MNRI®), staat gepubliceerd op de officiële website van het Svetlana Masgutova Educational Institute®: http://masgutovamethod.com

Zelf iets oplossen, wil niet zeggen dat je het alleen moet doen.

Contact

gevestigd in Amersfoort

© Spiegeltaal